Rubriky
Pes psí potřeby

Jak pečovat o psí tlapky

Přestože v našem klimatickém pásmu nejsou zimy zrovna extrémní a sněhu si taky příliš neužijeme, není radno podceňovat vlivy nepříznivého počasí na tlapky našich čtyřnohých kamarádů. Mráz vysušuje nejen vaši pokožku, ale taky pokožku na psích tlapkách a při popraskání se otevřenými rankami dostanou do těla i škodlivé látky a posypová sůl. Jen si představte tu nepříjemnou pálivou bolest soli v otevřené ráně.

Pár rad pro zdravé psí tlapky

Pokud máte plemeno s delší srstí, bude mít tlapky také více zarostlé. Je pak potřeba chlupy mezi polštářky prostříhat. Zamezíte tak nabalování sněhových hrudek při procházce ve sněhu i ulpívání soli. Pravidelně délku chlupů kontrolujte a když je potřeba, opět prostříhejte.

Jako obranu před nepříznivým počasím – mrazem, sněhem, blátem, ale i rozpálenými chodníky a pískem v létě – používejte ochrannou mast. Mastičku rozetřete na polštářky a do oblasti mezi drápky. Používejte mast nejen jako prevenci, ale také jako prostředek pro účinnou regeneraci.

Vyhýbejte se ošetřeným chodníkům – jak už jsem zmínila, posypová sůl a jiné chemikálie nejsou pro psí nožky ničím příjemným. Ve městech je to však dost složité, proto po návratu domů pejskovi tlapky ihned omyjte.

V zimě nechoďte s pejskem na příliš dlouhé procházky, dávejte přednost třeba dvěma kratším. Psi by neměli trávit dlouhé hodiny v chladu, zejména když jsou zvyklí přebývat v teple a pohodlí vaší postele.

Nasaďte psovi boty. Neodsuzujte tuto praktickou vychytávku! Botky jsou doporučovány nejen v zimě, ale i při zranění tlapek. Chrání nejen před chladem, ale i před ostrým ledem a štěrkem. Speciální psí boty používají i tvrdá severská plemena využívaná jako saňoví psi, ti nosí doslova „boty do roboty“.

Recept na domácí krém na péči o psí tlapky

Složení:

80 ml olivového oleje
30 g bio bambuckého másla
15 g včelího vosku
20 g borovicové pryskyřice
3 lžičky měsíčku lékařského
1 menší skleničku pro uložení krému

Postup:

Smíchejte všechny ingredience ve sklenici a dejte ji rozehřát na 50 °C po dobu cca 30 minut. Jakmile bude konzistence tak akorát (ani tuhá, ani tekutá), vyjměte sklenici a nechte vychladnout.

 

Copywriting a tvorba webových prezentací ZanetaMoudra.cz.

Autor: Žaneta Moudrá

Copywriting a tvorba webových prezentací ZanetaMoudra.cz.